kontor

Jobbtips

Her finner du tips til hvordan du kan lykkes når du søker jobb hos oss!

Vår CV-mal finner du nederst på siden!

CV Guide

I denne guiden gir vi deg tips til hvordan du kan utforme din CV for at den skal bli oversiktlig og for at den skal fange leserens interesse. Om du allerede har en velskrevet CV kan du likevel finne et par enkle tips som gjør deg enda mer attraktiv på jobbmarkedet.

En grunnleggende regel når det gjelder å utforme en bra CV er å holde den kort og konsis. Det gjør at leseren raskt kan skape et bilde av hvem du er og hvilke kvalifikasjoner du har. En CV bør ikke overstige tre sider og om du kan korte den ned til to sider er det å foretrekke. Tenk på at du ikke skal beskrive deg selv som person i CV-en din – det gjør du i søknadsbrevet.

Personopplysninger

Øverst i CV-en din bør navn, kontaktinformasjon, adresse og fødselsdato stå. Om du også legger til et profilbilde vil den som leser CV-en din raskt få en mer personlig relasjon til deg.

Utdanning

Her vil du gi den som leser din CV en oversikt over hvilke skoler du har gått på og hvilken utdanning du har. Angi hvor skolen ligger og i hvilken periode du gjennomførte utdanningen. Du begynner med det seneste studiet og går bakover i tid. Det er ikke alltid nødvendig å ta med samtlige skoler du har gått på. Om du for eksempel har studert ved høyskole eller universitet, trenger du ikke ha med hvor og når du gikk i grunnskolen.

Arbeidslivserfaring

Som for din utdanning begynner du her med din seneste jobb og går så bakover i tid. Hvilke tidligere erfaringer du skal ta med kan variere litt. Om du har jobbet i mange år og hatt mange ulike arbeidsgivere holder det å ta med de som er relevante for jobben du søker.

Språk

Lag en liste over de språk du behersker. Begynn med morsmålet ditt og skriv så ned øvrige språk etter ferdighetsnivå. Husk å gradere kunnskapen din ut ifra både tale og skrift.

Øvrig

Her kan du selv velge å ta med informasjon som ikke hører til noen av de øvrige overskriftene. For eksempel kan ulike førerkort og oppdrag for ideelle foreninger skrives her. Det kan også være relevant å skrive ned noen av sine personlige interesser, men husk at en CV ikke skal beskrive deg som person. Det gjør du som tidligere nevnt i søknadsbrevet.

IT

Skriv kort om hvilke programmer og systemer du kan bruke. Akkurat som med språk skriver du ned hvilket kompetansenivå du er på i de respektive programmer og systemer.

Søknad

Søknadsbrevet ditt er et kompliment til CV-en din. Her får du mulighet til å fortelle leseren hvem du er og hva som er dine sterke sider. Akkurat som din CV gjelder det å holde brevet kort og å kun ha med informasjon som er relevant for en potensiell arbeidsgiver. Brevet bør ikke være lenger enn én side.

Gode muntlige og skriftlige fremstillingsevner er et krav. God datakunnskap og relevant erfaring er en klar fordel. Ut over det må du trives i et hektisk miljø og må kunne jobbe i et høyt tempo.

 

Jobbtips

Innledning

En bra start kan være å fortelle hvorfor du søker på jobben og hva du kommer til å bidra med – hvorfor arbeidsgiveren skal ansette akkurat deg. Fremhev den kompetanse du har som passer inn i akkurat den stillingen. Det kan også være passende å fortelle i innledningen hvorfor du søker ny jobb, f.eks. at du er klar for nye utfordringer eller en miljøforandring.

Fortsettelse

I det personlige brevet gjelder det å skrive positivt og forklare hvor gjerne du vil ha jobben. Her gjelder det også å markedsføre seg selv som person. Det er ikke så ofte en får sjansen til å fortelle hvor flink man er og hvor lojal man er mot en arbeidsgiver, men i ditt personlige brev har du mulighet til å fremheve deg selv og skryte litt av hva du har prestert tidligere.

Avslutning

Prøv å skrive brevet på en personlig måte heller enn å bruke tung og upersonlig tekst. En arbeidsgiver husker lettere en person som stikker litt ut enn noen som er en i mengden. Avslutt med å kontrollere grammatikk og staving. Be gjerne en venn om å korrekturlese brevet før du sender søknaden din.

Jobbintervju

Uansett om du har gjennomført mange jobbintervjuer, eller om dette er ditt aller første, innebærer det ofte en viss anspenthet og nervøsitet å gå på intervju. Her følger noen tips som kan være bra å tenke på når det er din tur.

Forberedelser

Kontroller tid og sted nøye så du er sikker på hvor du skal. Om du er ute i god tid får du en rolig start på intervjuet og du slipper unødvendig stress. Å dukke opp for sent til et intervju gir et dårlig inntrykk. Om du mot formodning skulle bli forsinket er det bra å ringe til kontaktpersonen og si ifra samtidig som du beklager forsinkelsen. Tenk på hvilken bedrift du skal til og tilpass antrekket deretter. En god regel er å heller kle seg litt for fint enn å komme i for hverdagslig antrekk. Tenk også på å kle deg nøytralt og ikke skille deg alt for mye ut fra mengden, ellers er det lett å bli dømt allerede før intervjuet har startet. Førsteinntrykket kan være avgjørende i et intervju. Tenk derfor på å hilse pent med et fast håndtrykk og øyekontakt. Les deg opp både om den aktuelle tjenesten og om bedriften du skal besøke. Jo mer informasjon du tar inn, desto enklere blir det også å fremheve de egenskaper du tror rekruttereren vil ha.

Under intervjuet

Når du sitter i et intervju er det viktig å være saklig i dine svar og å holde deg borte fra unødvendige utsvevinger som rekruttereren kan oppfatte som usikkerhet. Ta den tiden du trenger for å svare på et spørsmål. En kortere stillhet er bedre enn at du gir et svar du ikke har tenkt gjennom. Under intervjuet skal du forsøke å fremheve dine sterke sider og overbevise rekruttereren om at det er deg de burde ansette. Men det er også viktig å være bevisst på sine svakheter og kunne svare på hva man gjør for å forbedre dem. Styrker og svakheter er et emne som vanligvis forekommer når man er på et jobbintervju. Et bra knep kan være at du på forhånd tenker gjennom hva du kan gjøre for å utvikle dine svakheter. Stemningen kan være veldig ulik fra intervju til intervju. En grunnregel er å svare korrekt og profesjonelt, men om man føler at stemningen er litt mer avslappet kan en morsom kommentar eller en spøk være passende. Her er det ofte en hårfin grense mellom hva som er greit og hva som er å gå for langt. Om du forteller noe morsomt eller kommer med en bra kommentar som slår an hos rekruttereren, så blir du garantert husket for det! Den som intervjuer deg har forståelse for at du kan være nervøs og å gjøre en feil under jobbintervjuet er ikke avgjørende. Prøv å slappe av så godt det går og le heller av ting som kan oppfattes som rare. På denne måten får rekruttereren et menneskelig og ydmykt inntrykk av deg.

Lykke til!

Last ned vår CV-mal!

Har du lest gjennom våre jobbtips? Da er du klar for å lage en CV! Last ned vår CV-mal her.

Jobbtips

Sjekk ut våre siste ledige stillinger:

Firma logo

A Hansen Gruppen AS søker blikkenslagere!

Blikkenslager/Bas

Ant stillinger: 3

Sted: Oslo

Søknadsfrist: Snarest

Firma logo

Taktekker på jakt etter nye utfordringer? Skilled roofers wanted!

Taktekker / Roofer

Ant stillinger: 4

Sted: Oslo

Søknadsfrist: Snarest

Firma logo

Er du vår nye medarbeider?

Rekrutteringskonsulent, kundeansvarlig

Ant stillinger: 1

Sted: Vestby

Søknadsfrist: Snarest

Firma logo

Møbelmontør / Furniture assembler

Møbelmontør

Ant stillinger: 10

Sted: OSLO

Søknadsfrist: Snarest